Poradna - Šikana

Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Mobbing

Dobrý den, píši za moji maminku, které je 57 let. celý život pracuje ve veřejné správě, je to člověk velmi tolerantní, v kolektivu, co si já pamatuji i z dětství, neměla nikdy žádný významný konflikt s kolegy. Před dvěma roky odešel jejich dlouholetý přímý nadřízený do důchodu a v té době se její kolegyně, se kterou pracuje již téměř 10 let hodně změnila. Jako přímý nadřízený nastoupila žena, která na tomto pracovišti vydržela asi rok a raději odešla. mamka mi tenkrát říkala, že si myslí, že je to kvůli této její kolegyni, ze která se stala zákeřná, zlá žena. Je to zvláštní, protože i já se s ní znám dlouhá léta osobně a byla ke mně i mojí mamince příjemná, byly spíše kamarádky jak pracovně, tak osobně. tato její kolegyně začala studovat vysokou školu a zřejmě jí to vlezlo trochu do hlavy a začala jakoby "velet" na tomto oddělení. Vedoucí odboru jí přitakává a ona ho dokáže dostat, tam kam chce. Po této nové vedoucí oddělení nastoupil nový vedoucí, který vyšel z řad odboru, tudíž ho všichni znali. Opět se tato kolegyně upnula na nového vedoucího, stejně jako před tím na vedoucí, která to po roce vzdala a on jí ve všem poslouchá. Tato maminky kolegyně se s ní přestala úplně bavit, jejich kamarádský vztah skončil ze dne na den a to jen protože, přímý nadřízený objevil chybu v jejím spise a tato kolegyně to měla mamce za zlé, že to na ní "práskla", přitom to ve skutečnosti bylo hodně náhodné a celou situaci si nenechala vysvětlit. Obtěžuje jí vyčítavými e-maily, pravidelně asi tak jednou až dvakrát měsíčně, kde se vrací k osobnímu životu maminky a celkově k minulosti, neboť jak jsem psala byly kamarádky. Tyto emaily píše v práci, z jedné kanceláře, když maminka sedí naproti u stolu /tedy jsou k sobě čelem/, což je pro mě úplně neskutečné, tváří se jako kdyby se nic nedělo a čeká na reakci maminky, jestli vybouchne či ne. Poslední email jí byl zaslán tento týden, kdy jí striktně v bodech napsala, co má maminka změnit, jednalo se o vypnutí rádia na pracovišti až po to, aby si nastavila jiné vyzvánění na svém soukromém telefonu, netelefonovala, když je ona přítomna v kanceláři, neotvírala dveře od skříně a už vůbec, aby je zavírala, protože vydávají zvuk bouchnutí, při zavření. Je to už tolik připomínek z její strany, že by si to musela všechno sepsat, zkrátka jí vadí její přítomnost v kanceláři. Maminka je z této už letité zkušenosti psychicky vyčerpána, protože u sebe nevidí žádnou vinu, neboť se chová pořád stejně. To je samozřejmě pocit maminky, já se spíše přikláním k tomu, že jde o mobbing, protože se nejedná už jen o psychický teror ze strany kolegyně, ale myslím, že maminka má už i finanční postihy ze strany přímého nadřízeného, který je touto kolegyní ovlivněn a to, že třeba dostává velmi nízké odměny, avšak práce dělá více a více. Chtěla bych jí pomoct, protože vím, že v tomto věku za něco takového bojovat, je velmi těžké. Děkuji za názor Zuzana

Odpovědi na otázku